Wednesday, September 24, 2014

Rumah landed, dream comes true

Sejak dr umur 18 jejak kaki kat KL ni aku tinggal rumah bertingkat2, duduk atas org n org duduk atas aku,, sebabnye harga n sewa rumah sini mmg no joke!!.. dah lama berangan nak duduk rumah landed sambil petang2 minum kopi dgn hubby kat laman depan rumah sambil tgk anak2 main guling2 atas rumput..

InsyaAllah dream will come true very soon..

Walaupn dapat rumah subsale n tak besar tp bsyukur sgt.. 1 tingkat je tapi harga mak oiii.. pikir2 blk mmg nangis n melebihi kemampuan aku yg x mampu sgt ni..cuma kalo tak beli skrg, in future lagi x merasa.. (semoga murah rezeki aku pas ni)..

1st step utk rumah sub sale ni ialah kena kumpul cash yg agak byk.. around 15% dr harga rumah.. 10% d/payment. 5% lawyer fees.. stamp duty pn blh tahan byk sbb x dapat diskaun utk 2nd house.. tp bnasib baik sikit sbb owner agree byr balance 5% lepas dapat keluarkan KWSP..

still kena korek tabung sana sini nak sediakan duit masa sign SnP untuk down payment n legal fees., licin kan semua duit dlm akaun bank n ASB.. smpai tahap pajak gelang emas aku sbb x cukup byr lawyer.. meraung gajah!! nak pinjam kat mak ayah segan woo..

Start dr booked rmh smpai hari ni 5 bulan dah.. installment pn dh start byr tapi yg aku x puas hati, kunci rumah pn x dapat lagi.. haishhhh!!!!! gaji bulan ni habis byr rumah je. rumah br n rmh sewa.. what the fork betol.. tpaksa anak beranak mkn telur n sardin hari2..

Sekarang process pending kat owner.. blh plak dok lengah2 nk sign agreement dia n bank..,dgn tunggakan cukai la..pas tu xde pulak bau2 nk pndah kluar... rs lawyer dh cukup laju bt keje.. arghhhh... stress..

cepatla brader oit.. ingt kitorg laki bini ni owner kilang gula ke byr rumah byk2..

Niat nak tulis entry pepanjang story step2 beli rumah subsale..agak leceh n macam2 pengalaman, pernah rs mcm mana pakai broker n direct owner, pakai 1 lawyer n 2 lawyer, n pernah jugak rs dh byr booking tetiba owner cancel sbb de org offer lebih 10k.. khejam sungguh ..

tapi petang2 ni maleh plak nk bt karangan.. jadik babai... :p





Friday, September 12, 2014

Gigi pertama Hanna!

Sebenarnya skrg hanna dah 15 bulan.. tp aku lupa sgt2 pasal blog ni..temporarily memory lost..ngeeee.. skrg tpaksa gigihkan diri nk type perkembangan my lil butterfly nih..

Hanna 1st teeth kluar masa umur 8 bulan..2 btg gigi bawah.. Alhamdulillah tak demam or meragam..cuma air liur je meleleh2 sebelum gigi kluar.. lain baby lain effect nye kot..




ni masa 9 bulan.. gigi bwh dah mbesar dgn jayanya..

baby lain tak tau berapa lama masa untuk next gigi tumbuh, tp hanna agak lambat.. umur 11 bln ke setahun baru tumbuh gigi atas.. mama excited telebih bila dgr bunyi dia gigit biskut.. hanna pun excited try n error gigi baru kat tgn mama, gigit smpai luka.. yess tbukti kuat n tajam.. thank u hanna bg mama souvenir..adehhh







Thursday, February 13, 2014

lil one turn 8 months

It s been a while tak menaip.. Skrg baru dpt adapt dgn life baru.. after 8 months??!!.. sgt tipu kalo kat resume tu tulis sy seorg fast learner... gagagaga..

let's check for hanna's pic dlu..

Day 1

1 month

2 months

3 months

4 months

5 months

6 months

7 months

8 months